Painter or Photoshop?

008

Which software above did u guys prefer? or both of it!

Both of drawings up there are by me ^^.  A kid with glasses tu I gune Corel Painter dengan ‘mouse’ and its done but a kid below it I used Photoshop with my new baby ‘wacom bamboo’ yeah luv it. I’m not done it yet still in process cos I’m lazy. Sebabnye jugak I buat kat rumah, so bile balik je keje trus kebOoo0Mm~ tido lah pe lagi.

For Corel Painter or orang biase panggil it ‘Painter’ je. It’s my first time gune painter this year selepas membelinya di Low Yatt of cos and dapat free installer Corel Painter Essentials 3. Mase tu memang suke sangat, sebb painter ni best ah. Tapi sebenarnya I minat Painter X sebb bende tu di upgrade dengan banyak choice & techniques. U know what I baru je dapat software tu beberapa hari lepas hehehehe~ Sudah dua drawing yang I siapkan gune painter ni and dapat feedback yang bagus tau. I lebih gune brush ‘oil painter’ cos it rough and a little bit of ‘water colour’. I’m still learn it. Not treasure full it yet ^^. Lukisan yang I drawing ni bukannye gune wacom tapi gune ‘mouse’ hahaha pelik pelik padahal ade je wacom baru tu. Tak tau lah kenapa…eerrmm..~ Anyway, teknik brush nye yang banyak pilihan tu yang I suke software ni. Oil, watercolour, chalk, acrylics, pastels, airbush and banyak lagilah.

Ha next plak Photoshop ni ha. Sebelom painter ni ade ramai yang start gune photoshop ni dulu. Bukan sekadar edit photos je tapi siap bleh painting sekali. Memang power lah orang dulu-dulu ni. Macam I ni pon start nak try colour digital ni gune photoshop ni la. Hancus, tapi bleh ah hihihi~ Ist time buat kan. Drawing 1st I gune from photoshop ni gambar budak gak, pakai mouse. Yang 2nd drawing atas tu la, yang ade tangan tu. Ha tu I baru gune wacom. Layan habisla. Photoshop more soft brush nye, bleh edit colour mood trus, nak touch up ke senang ah sikit. More smooth and easy. ^^

For me kedua-dua software ni ade kelebihan masing-masing yang dapat mengikut kepuasan yang kite nak. I tau kebanyakan korang semua dah pandai gune photoshop kan why not try painter ni plak. Corel ni pon banyak software lain yang dikeluarkan mengikut khusus-khususnye. I tak habis menelaah pon lagi. So cube cube lah yer and enjoy it.

Go to this link Corel Painter for trial.

Kite ni saje je nak share ngan korang dan masih dalam process blaja lagi ni. Ok lo…

Gong Xi Fa Cai from me… tata~~

oO_Oo

Advertisements

~ by o0sidekick0o on January 25, 2009.

3 Responses to “Painter or Photoshop?”

  1. sudah maje ke hadapan…
    it’s same,but diffren(fhmkan maksud aku)
    at list u still use it…good try n cool drawing
    compare then me…hahahaa…its quite long time x lukis..ayooo
    donno how n why..always bz..bz..bz…

  2. hahaha…abg parim kan gune mac..mesti power abis ah ni…animation hang mesti lagi bagus kan!! kikiki…

  3. mne yg dah siap punya…kasi la tayang sket…muahahahaa… ;p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: